Balannz +

Voeding, en de tijd waarin we leven...

Intuïef eten lukt als je intuïtie werkt :-)

Wat kan onze voeding betekenen in de tijd waarin we nu leven?

Door: Christine Tobback, Specialisatie voedselovergevoeligheden en allergieën


Momenteel leven we in een hectische tijd. Het is alsof alles overhoop ligt (klimaat verandering, vervuiling van ons milieu, covid-infectie of toename van klachten na een vaccinatie, leerachterstand, stress op het werk … waardoor we bijna allemaal te maken krijgen met slechte slaapkwaliteit en/of pijnklachten.

Tijdens dergelijke situaties wordt er meer van onze vertering en leverfunctie gevraagd. Sommigen krijgen te maken met winderigheid, opgeblazen gevoel en buikkrampen. Bij anderen protesteert plots de maagwerking met maagzuur of opboeren als gevolg soms in combinatie met hoofdpijn en migraine. We voelen dat we bepaalde voedingsmiddelen ineens niet meer goed verdragen en dat telkens gevoelige plaatsen zoals de rug of de hals weer opduiken. Huid of neusklachten kunnen zich ook soms voordoen. En zo komen we tot de term “voedselintolerantie” dat elk orgaan kan beïnvloeden. Niet te vergeten ook onze mentale gezondheid kan hierdoor verzwakken met prikkelbaarheid, depressiviteit en angsten als gevolg.

Voedselintoleranties zijn niet alleen energierovers maar putten tevens onze vitaminen en mineralen status uit die deel uit maken van onze beschermingsmechanismen. Wat dus erg nadelig is voor ons metabolisme en zeker niet te vergeten onze immuniteit. Achterhalen van intoleranties is dus zeker ook van belang bij long-covid waar immuniteit stoornissen kunnen worden opgemerkt.

Tenslotte dient extra aandacht te worden besteed aan onze darmflora die door verteringsproblemen en stress uit evenwicht geraakt. Aanpak van voedselovergevoeligheden is een sterke tool om deze situatie terug te optimaliseren zodat onze immuniteit hierdoor terug kan aangesterkt worden.

Het goede nieuws is dat door enkele voedingsaanpassingen we komaf kunnen maken met deze ongemakken waardoor onze slaapkwaliteit, immuniteit en stressbestendigheid terug kunnen verbeteren. Een belangrijk pluspunt is dat ook het gebruik van medicatie hierdoor kan verlaagd of aangepast worden want een goede aanpak van bepaalde voedselovergevoeligheden kan ervoor zorgen dat medicatie juist beter zijn werk kan doen. Denk maar in geval van migraine of reuma.

Toevoeging van de juiste vetstoffen en eiwitbronnen, tijdelijke beperking van bepaalde zetmeelbronnen / suikers en gebruik van bepaalde enzymen (indien nodig) kunnen al voor veel verlichting zorgen. Al naar gelang de individuele nood (moeizame verwerking van histamine) dienen ook deze voedingsmiddelen die invloed hebben op gladde spieren en bloedvaten tijdelijk te worden vermeden. Bijvoorbeeld in geval van spastisch colon, brandend maagzuur, migraine, premenstrueel syndroom, astma, jeuk en eczeem.

Intoleranties…een individuele zaak

Bij het opstellen van een gericht voedingsplan moet eerst worden nagekeken of iemand al dan niet te maken heeft gehad met een vroeger doorgemaakte darminfectie of hepatitis. Ook aanwezigheid van allergieën zoals voor pollen (kruisreacties), huisstofmijt, nikkel, overgevoeligheid voor lactose of fructose moeten in rekening gebracht worden om het ontstekingsniveau in het lichaam te verminderen. Langdurig gebruik van maagzuurremmers of antibiotica kan ook een rol spelen bij het al dan niet verdragen van bepaalde voedingsmiddelen.

Een bijkomend voordeel van een aangepast voedingsplan is dat we opnieuw kunnen aanvoelen welke voedingsmiddelen juist de boosdoeners zijn van onze klachten. Vooral ook de soms onbedwingbare snoeplust kan je onderdrukken door je overgevoeligheden te achterhalen, wat een enorme opluchting betekent voor velen

Op die manier kan je zelf je lichaam gezond houden en vermoeidheid uitschakelen.

Het is dus de moeite waard om je voeding even door te laten lichten.

Christine kan je bereiken op 0478/ 538686 



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x